Paardencoaching

Waarom kiezen voor coaching met paarden?
Equine Assisted Coaching oftewel coachen met paarden of paardencoaching is een ervaringsgerichte manier van leren. Het doel is om bewust te worden van je eigen gedachtes, aannames, gedrag, gevoelens en patronen. Om uiteindelijk je eigen oplossing te vinden, waarbij de feedback van een paard kan helpen. Ook kun je experimenten door iets te veranderen en te ervaren wat het effect is.

Bij deze vorm van coachen gaat het dus vooral om ervaren in plaats van praten: “Geen woorden, maar paarden” (Keulseweg). Coaching met paarden is in tegenstelling tot gewone coaching gericht op de ervaring tussen jou en het paard. De grootste factor bij coachen met paarden is de feedback die het paard geeft op basis van jouw lichaamshouding, ademhaling of andere kleine signalen. Waarbij het paard alleen het ‘hier en nu’ kent en feedback geeft zonder oordeel.

Het is niet noodzakelijk om kennis van paarden te hebben en/of te kunnen paardrijden. Je blijft met beide benen op de grond.

Paardencoaching gaat niet over paardrijden, paardentraining, of de vraag hoe om te gaan met paarden, maar om het ontwikkelingsproces van de mens.

Voorbeelden van een thema/hulpvraag:

  • Loopbaan gerelateerde vragen
  • Inzicht in jouw kernkwaliteiten/ontwikkelpunten
  • Stellen van grenzen en doelen
  • Keuzes maken
  • Stressreductie, burn-out (meer in het hier en nu willen zijn)
  • Rouw/verlies van een persoon, baan, wens etc.
  • Inzicht krijgen in communicatiepatronen + leren effectiever te communiceren

In de coachsessie kan het paard als metafoor voor een persoon of situatie in het dagelijks leven staan. Door bewust te worden van het effect van jouw energie en handelen op het paard kun je hier ook mee experimenteren. Zeker als je in het dagelijks leven of op je werk dingen anders zou willen doen, maar je bijvoorbeeld nog niet weet hoe.

Scroll naar boven