Aanbod teamcoaching

You can not build an organization fit for the future if it is not fit for human beings.

Professor Gary Hamel

Praten jouw medewerkers meer over elkaar dan met elkaar? Zijn jouw medewerkers minder gemotiveerd? Merk je dat een veranderingsproces niet soepel verloopt? Zijn jouw medewerkers wendbaar genoeg om in de huidige technologische en maatschappelijke ontwikkelingen mee te bewegen? Heeft jouw bedrijf nog de nodige veranderingen door te voeren?

Verandering is net als een gerecht
Een verandering is net als een gerecht: het bestaat uit veel ingrediënten. Er is vaak geen recept, oftewel een vastgestelde manier hoe een succesvolle verandering (gerecht) teweeggebracht kan worden. Ieder gerecht is anders en dat geldt ook voor veranderingen. De context (keuken) maar ook de ingrediënten (mensen, middelen) en het gewenste doel (gerecht) zijn altijd weer net anders. Dat is wat mij fascineert aan veranderingen: ze zijn nooit hetzelfde.

Veel sectoren hebben te maken met maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Dit heeft tot gevolg dat de huidige manier van organiseren onder druk staat. Vragen als ‘Hoe ziet mijn bedrijf er qua organisatievorm uit in de toekomst?’, ‘Wat is het bestaansrecht van mijn bedrijf in de toekomst?’

Behoefte of noodzaak om te veranderen
De noodzaak om te veranderen is vaak het ontstaan van een probleem of de behoefte om het anders te gaan doen. Wat mij hierbij fascineert is dat een verandering vaak wordt gestart zonder dat men een diagnose stelt over de huidige situatie. Men heeft geen helder beeld van wat er bij de medewerkers in de organisatie leeft.

In een veranderingsproces is het belangrijk medewerkers mee te krijgen zodat de verandering intrinsiek vanuit de organisatie wordt gedragen. Wat mij als coach hierbij raakt, is dat de motor van de verandering niet altijd de juiste olie krijgt om de motor gesmeerd te houden.

“Behaalde resultaten uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst”, maar zij zijn wel een goede indicatie voor die toekomst. Als veranderingen uit het verleden zo vaak mislukken en als dat een goede indicatie voor de toekomst is, wordt het tijd om anders te gaan veranderen. Om anders te kunnen veranderen dien je ook anders te kunnen kijken naar dezelfde situatie.

Klik hier voor aanbod teamcoaching.

Scroll naar boven